59% от софиянци са започнали да посещават паркове и градини повече заради пандемията и различните ограничителни мерки. 22% често спортуват в тях, а във възрастовата група 15 - 24 г. този процент е дори 29%.

Това сочат данни на “Софияплан”, което заедно с общинската дирекция по спорт и младежки дейности изработи проект на стратегия “София спортува”.

Направен е анализ на количествени, качествени и пространствени данни за това как и колко спортуват столичани, къде могат да го правят безплатно и платено и какъв потенциал за развитие имат спортните оператори.

945 990 души имат достъп до обществени обекти на зелената система в рамките на не повече от 600 м или 9 мин пеша. Това са почти 2/3 от населението на столицата, или 61%, сочат данните на общинското предприятие “Софияплан”. Единствената им активност е кратката разходка в парка.

71% от жителите над 15-годишна възраст изобщо не отделят време за спорт. Най-голяма част от тях живеят в “Надежда”, “Орландовци” и “Свобода”. 29% казват, че спортуват, повечето отделят до 2 ч седмично.

В София има 170 спортни площадки, а около половината хора имат пешеходен достъп до поне една. 1779 са детските площадки, на 300 м от дома си с такава разполагат 68%. 1 277 145 софиянци пък имат достъп до платени услуги в спортна база на 9 мин пеша. 835 347 души могат за същото време да стигнат до спирка на градския транспорт, през която минава линия с пряка връзка към планина.