Идеалният вариант е да убедите гледача да поостане в дома за компания на животното

Вашата котка е независима, безразлична и вероятно дори не се интересува дали сте там. Това е силно разпространено мнение, което е и напълно погрешно.

Въпреки че е вярно, че котките се нуждаят от значително по-малко грижа от повечето домашни любимци, те все пак жадуват за обич от своя човек. Всъщност те изобщо не се различават от кучетата в това отношение. Опитомените котки, които са лишени от човешки контакт твърде дълго, често

стават жертва на

чувство на тревожност

при раздяла,

в допълнение към очевидните здравословни усложнения, които идват от липсата на задоволяване на физическите им нужди.

Неизбежно обаче от време на време се налага да оставите котката сама. Ето за колко дълго може да го направите и за какво трябва да се погрижите, преди да опаковате багажа си.

Добрата новина е, че котка на средна възраст ще се оправи без проблеми, ако бъде оставена сама за един ден. Това означава, че в повечето случаи не е нужно редовно да търсите гледач за домашния си любимец. Вероятно сте забелязали, че котката обича да спи - всъщност до 18 часа на ден, - така че не е нужно да се чувствате виновни, че сте прекарали цял ден извън града, докато котето ви мързелува на дивана.

Работи на нощна смяна? Отново нищо страшно. Вашият конкретен график няма голямо значение, що се отнася до времето, през което котката ви е сама. Докато сте постоянно наоколо за известно време на всеки 24 часа, котката ви ще бъде доволна. Но, разбира се, може да възникне повод, когато трябва да отсъствате от дома за малко повече време, а на всички приятели им е писнало да се грижат за нея. Ето какво трябва да знаете.

Котката много добре разбира, че ще ви няма, когато види, че стягате куфарите.
Котката много добре разбира, че ще ви няма, когато види, че стягате куфарите.

Когато става въпрос за по-дълги отсъствия, любителите на котки и експертите казват, че здравите

възрастни котки не трябва

да бъдат оставяни сами

за повече от 24 до 48 часа

Междувременно ветеринарните лекари в CVETS в Южна Каролина са малко по-щедри, казвайки, че само “ако оставите котката си сама за повече от три дни, трябва да търсите някой, който да я провери". С други думи, няма конкретно време, за което експертите да са постигнали съгласие, а нуждите на вашата котка може да се променят с течение на времето.

Възрастните котки със специални потребности - било то скорошно нараняване, заболяване или ежедневен режим на лечение, трябва да се проверяват по-често. Освен това дори и най-здравите животни се нуждаят от храна, вода и тоалетна, преди да стегнете куфарите.

Професионалистите също съветват да не оставяте наскоро осиновена възрастна котка сама, тъй като животните, които все още са в процес на адаптиране към нова среда, естествено, са по-уязвими към тревожността при раздяла и поведенческите проблеми, които идват с нея.

Малките котенца са най-сладките, но като всяко бебе за тях трябва да се полагат много повече грижи, отколкото за възрастните животни.

Всъщност именно

годините са от

най-голямо значение

по отношение на това колко дълго можете да оставите котката си сама - особено за домашни любимци на възраст под шест месеца.

Според професионалистите малките под 4-месечна възраст не трябва да бъдат изоставяни за повече от два до четири часа. Бебета на около 5 месеца може да стоят сами не повече от пет часа, а тези, които са по-възрастни от половин година, няма проблем да си дремват сами вкъщи за 8-часов работен ден.

Разбира се, това е оценка, базирана на поведението, което имат повечето котки. Характерът на вашия домашен любимец играе значителна роля в уравнението.

Изоставянето на животното без грижи и компания крие и съществени рискове. Най-осезаем проблем е котешката тоалетна. Повечето здрави котки просто ще я избягват, ако е използвана твърде често, без да бъде почистена. В резултат

връщането от ваканция може да започне

с неприятна изненада на дървения под или на килима.

Още по-сериозна е възможността за неочаквано нараняване или заболяване. Въпреки че шансовете вашата здрава домашна котка внезапно се разболее са малки, това определено е възможно - особено ако не обезопасите жилището си, преди да заминете. Още повече ако животното е младо и палаво - със сигурност може да изпадне в неприятности, когато е отегчено и само.

Изоставянето има и силно емоционално въздействие. Ако не искате котката ви да се превърне в невротична топка от стрес, най-добре е да вземете предвид характера ѝ и като цяло да се придържате към горните указания за максимум 24 до 48 часа самостоятелно време.

Преди да тръгнете, трябва и да подготвите някои неща. Когато става въпрос за оставяне на здрава котка сама, най-важните елементи от подготовката са доста прости - ще трябва да ѝ сипете достатъчно храна за един до два дни, през които планирате да отсъствате, да приготвите купа с прясна вода и да почистите старателно котешката тоалетна.

Също така е важно да вземете предвид емоционалните нужди на вашата котка. В крайна сметка вашият дом е доста скучно място без вас. Като такъв вие можете да помогнете за минимизиране на тревожността при раздяла и за намаляване на риска от котешки бели, ако

извадите на вашия домашен

любимец повече играчки,

предназначени за соло игра.

И накрая, ако искате да бъдете суперпредпазливи или имате някакви съмнения относно физическото здраве на вашата котка, би било разумно да посетите ветеринарния лекар, преди да я оставите да се оправя сама. Струва си да се повтори, че котенца на възраст под шест месеца и новоосиновени котки не трябва да бъдат оставяни сами за цял 24-часов ден, да не говорим за два.

Ако все пак планирате да отсъствате за повече от два дни, тогава трябва да си намерите приятел, който да се грижи за вашата котка.

Идеалният вариант е да убедите коткогледача да поостане известно време, за да играе и да погали котката - защото да, те наистина искат някой да го обича.