Американският президент Джо Байдън и руският държавен глава Владимир Путин проведоха искрен и леко напрегнат диалог помежду си в двучасов видеоразговор, който обхвана няколко теми стоящи на дневен ред. Прехвърчаха леки искри, имаше предупреждения и от двете страни, но добрият тон бе запазен в името на мира.
Руски телевизионни кадри показаха как Байдън и Путин се поздравяват приятелски в началото на виртуалната среща на върха и се държат приятелски.
Двамата световни лидери проведоха разговори за Украйна и за американско-руските отношения. Президентите се върнаха назад чак до Студената война.
Президентът на Съединените щати Джоузеф Байдън бе категоричен, каза на Путин, че Западът е загрижен, че Русия ще нахлуе в Украйна. Байдън предупреди руският президент за "силни икономически и други мерки" като наказание, ако Москва започне военен конфликт, това бе съобщено от Белия дом.
Кремъл, който каза преди срещата във вторник, че не очаква никакви пробиви, отрече да таи намерение да атакува Украйна и заяви, че позицията на войските му е отбранителна, не нападателна.
Байдън изрази „дълбоката загриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници относно ескалацията на руските сили около Украйна“, каза Белият дом и „показа ясно, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“.
Американския президент потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и призова за дипломация и потушаваме на напрежението.
Двете страни се надяват двамата лидери да проведат лична среща на върха, за да обсъдят връзките между двете нации, които имат дългогодишни различия по отношение на Сирия, икономическите санкции на САЩ и предполагаемите руски кибератаки срещу американски компании.
Американски служители казаха преди видеоконференцията, че Байдън ще каже на Путин, че Русия и нейните банки могат да бъдат засегнати от най-строгите санкции досега, ако атакува Украйна. Санкциите, които могат да бъдат насочени към най-големите руски банки и способността на Москва да конвертира рубли в долари и други валути, имат за цел да разубедят Путин да използва десетки хиляди войници, струпани близо до украинската граница, за да атакува южния си съсед.
Москва изрази нарастващо недоволство от западната военна помощ за Украйна, друга бивша съветска република, която се наклони към Запада, след като народен бунт свали проруски президент през 2014 г. и това, което Русия нарича "пълзящо разширяване на НАТО".
Русия постави под съмнение украинските намерения и заяви, че иска гаранции, че Киев няма да използва сила, за да се опита да си върне територия, загубена през 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти. Украйна отдавна изключи тези сценарий.
"Търсим добри, предвидими отношения със Съединените щати. Русия никога не е възнамерявала да атакува никого, но ние имаме своите притеснения и имаме своите червени линии", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди разговорите.

Байдън обвини Русия в струпване на войски близо до границата с Украйна, за да сплаши кандидат-членка на НАТО, предполагайки, че това може да е повторение на случките от 2014 г., когато тя превзе черноморския полуостров Крим от Украйна.
За Москва нарастващата прегръдка на НАТО на съседна бивша съветска република – и това, което тя вижда като кошмарна възможност за ракети на алианса в Украйна, насочени срещу Русия – е „червена линия, която няма да позволим да бъде прекосена", категоричен бе Путин.
Лидерите от Великобритания, САЩ, Франция, Германия и Италия трябваше днес да проведат разговор след преговорите Байдън-Путин, съобщиха от Белия дом и кабинета на британския премиер Борис Джонсън. Същите съюзници говориха в понеделник и "се съгласиха да поддържат тесни контакти за координиран и всеобхватен подход в отговор на натрупването на военни сили на Русия по границите на Украйна", каза Белият дом.
Руската рубла леко отслабна във вторник, като някои пазарни анализатори прогнозираха, че преговорите ще деескалират напрежението, а други казаха, че заплахата от санкции на САЩ подкопава надеждите за намиране на общ език.

Предстои Путин и Байдън да насрочат друга видеосреща, на която да продължат да обсъждат казуса с Украйна и други проблеми стоещи между двете световни сили.

Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин, осъществен днес чрез видеоконферентна връзка, завърши около 20.10 ч. московско време. Снимка Ройтерс
Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин, осъществен днес чрез видеоконферентна връзка, завърши около 20.10 ч. московско време. Снимка Ройтерс