Обсъдиха валидността на Covid сертификатите в Европейския съюз - предлагат да е 9 месеца, но с включена бустерна доза.

Здравните министри на страните членки на Европейския съюз обсъдиха с каква валидност да бъдат Covid сертификатите, но не са дебатирали въвеждането на задължителна ваксинация, стана ясно след края на заседанието им в Брюксел, съобщава БНР.

"От самото начало заявихме, че решенията за задължителна ваксинация са от компетентността на страните членки", каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Тя каза, че председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен е изтъкнала единствено необходимостта от дебати по темата.

Кириакиду подчерта, че 1/3 от населението в ЕС не е ваксинирано. "Трябва спешно да използваме ваксините, за да затворим имунизационната пропаст. Трябва да ваксинираме възможно най-бързо колкото се може повече европейски граждани. Трябва да защитим повече хора от сериозните последствия на вируса, както и от разпространението на новите мутации. Все още в 6 страни-членки процентът на ваксинираните е под 55 на сто. Големите групи неваксинирани в различни региони или държави поставят на риск целия ЕС", сподели притесненията си еврокомисарят здравеопазването.  

Министрите са се обединили около позицията за общ подход за продължителността на "зеления сертификат", като най-застъпено е било становището за 9 месеца с включването на подсилващата доза.

Кириакиду каза, че до края на тази година се очаква разрешение за още 4 лекарства срещу Covid-19.

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен