Путин с предупрежение към Байдън: "Опитите на Нато за развитие на войските си до руските граници са опасни", това е казал руският президент.

Разговорът между президентите е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл, предадоха световните агенции, предава БТА. 

Двете страни ще продължат диалога и контактите между техни представители, предвид това че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност.

Путин е изразил безпокойство относно предполагаемите провокативни действия на Киев спрямо контролираните от проруски сепаратисти райони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на обстановката около Украйна. Той е подчертал, че именно НАТО предприема опасни опити за увеличаване на военния потенциал край руските граници.
"НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници. Ето защо Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток", е казал Путин на Байдън.

Руският президент е поискал гаранции от Байдън и, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.
Двамата президенти са отбелязали важността на диалога между Русия и САЩ в борбата с кибепрестъпността.

Двамата лидери са изразили и надежда за приемливо решение по иранската ядрена програма.
Путин е предложил на Байдън да се премахнат всички ограничения в работата на дипломатическите мисии на двете страни.