"Бил съм ловджия, но от 1983-а вече не ловувам. Това, което ми липсва наистина са местностите, природата и приятелите. Сега вече съм неспособен да уловя и една риба – с годините съм станал явно по-жалостив."  Това заявява Симеон Сакскобургготски в интервю за списание "Destinations – ultimate guide for your holiday", което бе публикувано на сайта kingsimeon.bg .

"През живота си съм пътувал наистина много. Държавите, които съм посещавал са приблизително около 80", добавя той.

Като недостатък на българските туристически дестинации той сочи липсата на изписване на латиница имена на обекти, местности, информация в музеи.

"Днес, години по-късно този процес уви сякаш е спрял. На много места няма латински надписи или обяснение, поне на английски език! Как очакваме чужденците да ни посещават тук, ако няма да могат да разберат нищо? Или инфраструктурата – тя е реклама или антиреклама за една държава. А нашата, бих казал, не е особено на ниво. Нито пътища, нито елементарни други битовизми."

Бившият премиер (2001-2004) критикува и обслужването в туристическите обекти: "Трябва да се постараем. Има не малко примери за страни, които се провалиха в туризма точно заради не добри практики и некоректно отношение спрямо туристите. Правилното съотношение на цена спрямо продукт, доброто отношение към госта, качествената услуга – това са начините. И нека не забравяме, че 1 негативна оценка е много по-силна от 100 положителни. Като цяло забелязвам и дефицит на усмивки."