"Нашите отношения с Израел никога не са били по-добри", това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в съвместно изявление с кипърския президент Никос Анастасиадис и с израелския премиер Нафтали Бенет в Ерусалим днес, предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.

Премиерът говори за стратегическия алианс между трите страни.
Обсъждайки пандемията, той подчерта необходимостта от продължаване на усилията за засилване на ваксинациите и за поставяне на бустерни дози на колкото се може повече хора.

Мицотакис каза, че те ще имат възможност да обсъдят въпроса за климатичните промени, като добави, че опазването на околната среда е много важен въпрос за Гърция. Във връзка с това той благодари на лидерите на Израел и Кипър за помощта, която са предоставили при потушаването на огромните пожари, които бушуваха в Гърция през лятото.
Гръцкият премиер добави, че те ще обсъдят енергийни въпроси и изтъкна значението на Източно-средиземноморския газов форум като механизъм за сътрудничество.

По отношение на позицията на Турция той посочи, че тя за съжаление демонстрира "непрекъсната непримиримост и неприемливо поведение както по суша, така и в морските зони на Кипър" и подчерта, че всяко заселване в оградения град Вароша ще "обрече всеки опит за взаимноприемливо решение" на кипърския въпрос.

Мицотакис повтори също, че единственото ефективно решение на кипърския проблем е такова, което изцяло спазва всички решения, взети от Съвета за сигурност на ООН.  Подчерта, че не може да има решение без премахване на анахроничната система на гаранции и права на трети страни да се намесват в кипърските дела и пълното изтегляне на турските окупационни войски от острова.
Премиерът на Гърция обърна внимание и на икономическото възстановяване на страната му след пандемията. Отбеляза, че Гърция се надява на още повече израелски инвестиции в Гърция и на повече туристи от Израел.

В изявлението си израелския премиер Нафтали Бенет изтъкна, че трите страни са три републики с географска близост и обща визия за бъдещето, без да се игнорират общите заплахи в региона като последствията от климатичните промени, здравните проблеми и въпросите за сигурността, застрашена от тероризма. По отношение на енергията той каза, че тристранното сътрудничество по строителни проекти на сушата и в морето продължава, като трите страни "не са само съюзнички, а истински приятели".
Кипърският президент Анастасиадис говори за засилващото се сътрудничество между трите страни в някои сектори и обърна внимание на агресивността на Турция и нарушаването на суверенните права, особено по отношение на Изключителната икономическа зона на Република Кипър и Вароша. Той каза, че ще информира другите двама лидери за сегашното състояние на нещата във връзка с кипърския въпрос и изрази признателността си за принципната позиция, която Гърция и Кипър заемат по въпроса.

Тримата държавни глави подписаха обща декларация. Следва текстът на декларацията:
"Ние, Нафтали Бенет, министър-председател на Държавата Израел, Кириакос Мицотакис, министър-председател на Република Гърция, и Никос Анастасиадис, президент на Република Кипър, след като се срещнахме в Йерусалим днес, 7 декември 2021 г., се споразумяхме да засилим сътрудничеството между нашите страни, за да насърчим общите интереси и да работим заедно за мир, стабилност, сигурност и просперитет в нашите страни, в Средиземноморието и по-широкия регион.

Тристранното сътрудничество между Израел, Гърция и Кипър представлява център на общи интереси, свързващ Европа, Източното Средиземноморие и Близкия изток. Нашите споделени ценности осигуряват солидна и трайна основа за нашето партньорство, в съответствие с основните принципи на международното право. Приветстваме назначаването на постоянен секретар на Постоянния секретариат за тристранните механизми, което ще допринесе за по-добра координация в различните области на сътрудничество и ще засили допълнително нашите връзки.

Споразуменията Абрахам представляват уникална историческа промяна в региона и предоставят изключителна възможност за укрепване на нашите отношения със страните от Персийския залив и Северна Африка. За тази цел приветстваме първата от срещите в Пафос, проведена миналия април с участието на ОАЕ, и се ангажираме да разширим обхвата на нашето сътрудничество с всички заинтересовани страни, които споделят едни и същи убеждения и цели. Дипломацията, която изгражда мостове, е това, от което се нуждаем в момента и сме решени да го постигнем.
Това сътрудничество има потенциала да създаде нова коалиция, основана на споделени цели за регионална стабилност, за да отговори на предизвикателството на радикализма и насърчаването на икономически интереси. Рамката за сътрудничество 3+1 със САЩ показва значението, което придаваме на ролята на САЩ в Източното Средиземноморие. Очакваме с нетърпение да засилим сътрудничеството си със Съединените щати с оглед на планирането на участието на САЩ на подходящо политическо ниво в една от следващите ни срещи в съответствие с буквата и духа на силната подкрепа, която САЩ оказват на нашето партньорство.
Обмисляме укрепването на тристранната отбранителна координация, която включва стратегически диалог, военно и отбранително-индустриално сътрудничество. Изразяваме нашата пълна и непоколебима подкрепа за продължаващия процес на преговори в рамките на Мисията за добри услуги на ООН за справедливо, всеобхватно и жизнеспособно разрешаване на кипърския проблем, основано на международното право и съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Такова решение, което ще обедини отново острова, основано на зачитането на демократичните принципи, правата на човека и основните свободи на всички кипърци, не само ще бъде от полза за народа на Кипър в неговата цялост, но също така значително ще допринесе за мира и стабилността на региона, чрез независимата външна политика на Кипър.

Ние твърдо и недвусмислено осъждаме всички форми на тероризъм, както и подбуждането към насилствени действия и призоваваме международната общност да работи заедно, за да ограничи движението на терористи и чуждестранни бойци, да ограничи помощта на терористични формирования и да противодейства на разпространението на екстремизъм.

Ние сме загрижени за онези регионални поддръжниици, които спонсорират и финансират наемници в различни огнища на конфликти. Разпространението на прецизни управлявани оръжейни системи, както и дронове, и крилати ракети е опасно развитие, с което сме решени да се справим. В същото време ние подчертаваме значението на борбата с финансирането на тероризма.

Нашите страни ще продължат да бъдат предизвиквани от КОВИД-19. Подчертаваме значението на споделянето на знания, експертен опит, най-добри практики и технологии и се ангажираме да предложим взаимна помощ за преодоляване на последиците от пандемията и за укрепване на нашето сътрудничество в тази област, за да бъдем по-добре подготвени за бъдещите подобни предизвикателства в здравния сектор. Израел, Гърция и Кипър гледат на енергийния сектор и по-специално на природния газ и енергията от възобновяеми източници като солидна основа за сътрудничество в региона, базирано на международното право, включително на морското право и на зачитането на всички държави за упражняване на суверенните им права в континенталния им шелф.

Изразяваме значението на зачитането на суверенитета и суверенните права в Източното Средиземноморие и Егейско море и на запазването на стабилността в този регион. В рамките на сътрудничеството ни в сферата на енергетиката обсъдихме икономическата роля на природния газ в нашия регион и проекта "Източно-средиземноморски тръбопровод".
Потвърждаваме отново подкрепата си за всички проекти от общ интерес на Източно-средиземноморския газов форум, на който председателството ще бъде поето от Кипър на 1 януари 2022 г., което представлява най-голямата възможност за сътрудничество и диалог за заинтересованите страни от региона.

Форумът разчита на природните ресурси на региона, за да превърне въглеводородните резерви в катализатор за регионална стабилност и просперитет и да насърчава колективните действия за справяне с общите предизвикателства на програмата за околната среда. Съгласни сме да работим в тясно сътрудничество, за да засилим сътрудничеството си при посрещането на предизвикателството, свързано с изменението на климата, чрез общи проекти, в областта на новаторските технологични решения и възобновяемите енергийни източници.
Ще продължим да си сътрудничим за насърчаване на свързаността с енергия и електроенергия между нашите страни чрез интерконектора Евро-Азия (Euro-Asia), включително с пренос на енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, в съответствие с резултатите от неотдавнашната среща на върха на COP26 и с подготовката на COP27, която ще се проведе в Египет.

Признаваме значението на регионалното сътрудничество в областта на опазването на околната среда и потвърждаваме ангажимента си за по-нататъшно укрепване на нашето сътрудничество по общи екологични предизвикателства, със съпричастност по отношение на управлението на водите и отпадъчните води и опазването на морската и крайбрежната околна среда.

С оглед на въздействието на изменението на климата върху Източното Средиземноморие и Близкия изток ние изразяваме готовност да си сътрудничим в рамките на съответните регионални инициативи, включително чрез кипърската инициатива за координиране на действията по изменението на климата в Източното Средиземноморие и Близкия изток.
Ние подновяваме ангажимента си за засилване на нашето сътрудничество в сферата на подготвеността и реагирането при извънредни ситуации. Ето защо решихме да възобновим работна група по тези въпроси. Потвърждаваме твърдия си ангажимент за подобряване на отношенията между ЕС и Израел.

Подчертаваме необходимостта от насърчаване на сътрудничеството в рамките на Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел и незабавно свикване на Съвета за асоцииране ЕС - Израел. Продължаващите безредици в нашия регион предизвикаха безпрецедентни миграционни потоци, които пораждат предизвикателства и могат да бъдат парирани само чрез многостранни действия.

Ние сме убедени в необходимостта от нашето тристранно сътрудничество и ще продължим да работим в тясно сътрудничество, за да реализираме пълния си потенциал, в полза на нашите държави и народи, както и в по-широкия регион."

Тримата лидери се разбраха следващата тристранна среща на върха да се проведе в Кипър в средата на 2022 г.

Никос Анастасиадис СНИМКА: АРХИВ
Никос Анастасиадис СНИМКА: АРХИВ
Израелският премиер Нафтали Бенет
Израелският премиер Нафтали Бенет