Всичките ѝ действия са обусловени от естествена необходимост, не са каприз

Желанието да драскат и да острят ноктите си е естествено за котките, може да се нарече физиологична нужда. Как обаче да отучим котката да точи ноктите си на дивана и на други неподходящи повърхности?

Изразът “заточване на ноктите” не обяснява съвсем точно какво се случва, когато котката разкъсва новите мебели, тапети или пердета. Тя има естествена нужда да поднови износената част от ноктите си. Когато котката ги точи върху мебелите, тя олющва старата им обвивка - премахва мъртвите нокътни плочи и по този начин позволява да растат нови. В същото време животното не само се грижи за ноктите си, но и разтяга мускулите си. Ако се чудите как да отучите котка да драска с нокти по новото обзавеждане, първо помнете, че всичките ѝ действия са обусловени от естествена необходимост, а не са просто каприз. Котката по никакъв начин

няма лоши намерения към

вашите мебели и килими

Друга причина, поради която котките се точат по тапетите например, е тренировката на естествените им умения за бързо изваждане и прибиране на ноктите си, които обикновено са скрити в “гъбичките” на лапите им. В природата това умение е абсолютна необходимост. Домашните любимци, макар и да не се нуждаят от него толкова много, не са го загубили и инстинктите им все още работят.

Със забиването на ноктите където е позволено, или пък не е, животното освобождава и енергия. Със сигурност сте забелязали повече от веднъж, че когато се прибирате у дома след дълго отсъствие, котката ви ви посреща на прага, отърква се в краката ви и след това бяга през глава, за да забие нокти в специалната драскалка или в мястото, което си е харесала да разкъсва. Така котката се освобождава от непосилната енергия, която изпитва заради голямата радост, че нейният човек се е прибрал у дома.

Често, ако в къщата живеят няколко котки, те предпочитат

да острят ноктите си на едни и същи места,

тъй като усещат миризмите една на друга. В задната повърхност на предните лапи на котките има жлези, с които те маркират своята територия. Когато котката остри ноктите си върху дивана, тя оставя своя отпечатък и миризма. След като наточи ноктите си на определено място, котката сякаш дава ясно да се разбере на всички, че това е нейната територия.

Когато мислите как да отучите котката да драска върху мебелите, трябва да вземете предвид, че това е неин рефлекс. Той се проявява още при бебетата, така че няма да успеете напълно да го изкорените. Но има начин да защитите вашия дом - котешка драскалка.

Можете да си купите такава от всеки магазин за домашни любимци или дори да си направите сами. Най-важно е да е стабилна и покрита с естествен материал.

Всяка котка в дома е част от семейството и е много по-значима от красивия нов диван.
Всяка котка в дома е част от семейството и е много по-значима от красивия нов диван.
За да обучите малко коте да използва драскалката, първо наблюдавайте къде обикновено “се пробва” - на тапета или на дивана, и поставете там новата придобивка. По този начин едновременно ще прикриете “местопрестъплението”, а ако на животното му се прииска да извади нокти, правилната драскалка ще е на познатото място. Ако по някаква причина не може да поставите стълба за драскане точно там, където бебето коте е имало навика да драска с нокти, временно покрийте това място с парче пластмаса.

Има смисъл и да поставите драскалката до мястото за спане.

Често котките острят ноктите си, когато

се събудят, като сутрешна тренировка

Също така добро място е и до входната врата на апартамента. Там започва “територията” на котето.

За да изкорените вече създадените лоши навици на домашния си любимец, опитайте с неприятни миризми. Котката ще бъдат обезкуражена например от аромата на цитрусови плодове. Наблюдавайте бебето коте. Когато започне да точи ноктите си на погрешното място, изплашете го, изсъскайте му или го напръскайте със съвсем малко вода. Това трябва да се прави всеки път, когато котето се е вкопчило в дивана или пердето. В никакъв случай не трябва да удряте или наранявате домашния си любимец - това няма да ви помогне да постигнете целта си, но отношенията с котето може да пострадат. Бъдете последователни и търпеливи и след известно време бебето ще осъзнае, че на някои места постоянно се сблъсква с нещо неприятно, докато на други всичко е наред. Така то ще се научи да остри ноктите си само върху драскалката.

Ако вашата възрастна котка точи ноктите си на дивана, не се отчайвайте. Тя ще хареса котешка драскалка, ако спокойно и търпеливо ѝ предложите този метод. Правилото важи и тук -

в никакъв случай не

обиждайте котката,

не я удряйте и не я ритайте

Няма да има смисъл от това. Котката дори може да се озлоби и да се опита да ви отмъсти.

Максимално грубата реакция, която може да си позволите, е строго да кажете “не” или да извикате на котката, ако въпреки наличието на котешка драскалка тя отново започне да остри ноктите си върху килима или дивана. За да накарате котката си да хареса новата придобивка, леко поръсете драскалката с разтвор от котешка трева. Котките много обичат аромата ѝ. Така драскащият пост ще започне да предизвиква положителни асоциации у котката и тя ще прояви интерес към него.

Опитайте да предложите на котката си драскалки в различни форми, ако категорично откаже първата. В магазините за домашни любимци се предлагат стълбове за под или стена, драскалки под формата на дърво или специален комбиниран дизайн, който позволява на котката да остри ноктите си от различни страни.

Хвалете котката си възможно най-често! Ако видите, че обикаля драскалката, приближава се към нея и се опитва да наточи ноктите си - приближете се, погалете я и ѝ говорете с мили, нежни думи.

Котките разбират

перфектно, когато

ги хвалят и обичат

Ако тя все пак не започне да драска, а предпочете да мине покрай нея, поемете инициативата. Доведете котката отново до стълба за драскане и поставете лапите ѝ върху повърхността - най-вероятно тя инстинктивно ще извади ноктите си. Не губете търпение, бъдете привързани към домашния любимец и внимателни към него. В крайна сметка всяка котка в дома е част от семейството и е много по-значима от красивия нов диван.