US посолството у нас: Няма промяна в статута ви за програмата за свободно пътуване

САЩ обмислят добавянето на България, Румъния, Израел и Кипър към програмата “Виза уейвър” за безвизово пътуване. Това обяви министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, цитиран от Ройтерс. Програмата позволява на гражданите на други страни безвизово пътуване и пребиваване на американска територия до 90 дни.

“Имаме четири страни кандидатки, които са в процес на подготовка: Израел, Кипър, България и Румъния. Ние сме много фокусирани върху програмата”, заяви Алехандро Майоркас.

Пред “24 часа” от посолството на САЩ в София обявиха, че няма промяна в статута на България като кандидат за участие в програмата за безвизово пътуване.

“САЩ остават ангажирани да работят с България по всички стъпки, които трябва да се предприемат, за да бъде страната включена в списъка с държавите - участнички в програмата за безвизово пътуване. Въпреки че остава да бъде свършена още работа, особено по отношение на корупцията и върховенството на закона, ние ще продължим да бъдем ангажирани с българското правителство да постигне тази важна цел, която ще е от полза за нашите две страни”, добавиха от американската мисия у нас.

Миналия месец САЩ въведоха безвизов режим за Хърватия. Шефът на Американската туристическа асоциация Роджър Дау обясни, че това е довело до ръст от 100 милиона долара за американската икономика.

“Всеки път, когато добавим в списъка една от тези страни, наблюдаваме бум на пътуванията”, допълва Дау.

През февруари Майоркас разговаря с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и двамата са обсъдили възможността за отпадане на визите за България, Хърватия, Кипър и Румъния.

За да участва във “Виза уейвър”, страната кандидатка трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграционното правоприлагане, сигурността на документите и управлението на границите. Едно от условията е и делът на отказите за издаване на неимигрантски визи да бъде под 3%.

Не е ясно как България ще влезе в програмата, тъй като данни на Държавния департамент показват, че за 2020 г. делът на отхвърлените молби за визи за страната ни е 12,52%. Това е увеличение с близо 3%, след като през 2019 г. процентът е бил 9,75. До миналата година нещата изглеждаха добре, тъй като през 2018 г. отказаните визи за страната ни са били 11,32%, а през 2017 г. - 14,97%.