l Президентът ѝ връчи документ за освобождаване от поста, но тя ще управлява до сформирането на нов кабинет

l През последните 4 години от мандата си правителството ѝ подготвило 600 закона

Ангела Меркел направи още една крачка към оттеглянето си от политиката, след като получи официален документ за освобождаването ѝ от канцлерския пост, на който прекара цели 16 години без прекъсване, съобщи Ройтерс.

Най-влиятелната жена в Европа присъства във вторник

на първата

сесия на новия

парламент

на Германия,

седнала обаче в галерията за ВИП гости. Меркел е била избрана за депутат в Бундестага преди 31 години. Връчвайки ѝ документа за освобождаване от поста федерален канцлер, президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер ѝ благодари, че е превела страната през трудни периоди, особено по време на последния си четиригодишен мандат, белязан преди всичко от борбата с пандемията.

На министрите на канцлерката също бяха връчени официални грамоти за уволнение. Щайнмайер не пропусна да отбележи, че освобождаването на досегашното правителство е процедурен акт.

Според германската конституция в деня на учредителното събрание на новия парламент пълномощията на канцлера и министрите му приключват. Доколкото в този момент новото правителство все още не е факт, това приключване е само формално, като кабинетът продължава да изпълнява задълженията си без ограничения, докато сдаде на приемниците си.

“Много, много неща се случиха през изминалите 4 години. Да се каже, че предходният законодателен период бе сложен, като се има предвид какви проблеми трябваше да бъдат решавани, е малко да се каже”, посочи президентът, според когото “пандемията преобърна света с главата надолу”. Той заяви, че този период е минал под знака на международното напрежение - на процеса на излизане на Великобритания от ЕС, както и на отношенията с едно американско правителство (това на Тръмп), което “малко или даже изобщо не се интересуваше от международния ред и трансатлантическото партньорство”. В словото си Щайнмайер изтъкна, че само за последния си мандат правителството на Меркел е подготвило около 600 закона.

По време на церемонията бяха изговорени много суперлативи за 16-годишното управление на канцлерката и то бе определено

като едно от

най-успешните в

историята на

Германия изобщо

По този повод в залата бе разказан случай как 11-годишно момченце попитало родителите си може ли мъж да е германски канцлер.

Миналата седмица Меркел беше изпратена сърдечно от колегите си - лидери на държавите от ЕС, и от бившия президент на САЩ Барак Обама.

В последните си седмици като служебен канцлер тя ще представлява Германия на срещата на високо равнище на Г-20 в Италия, както и на международната конференция за климата в Глазгоу идната седмица.

Очаква се новото германско правителство да бъде сформирано до края на декември, след като победилите на изборите представители на Германската социалдемократическа партия започнаха коалиционни преговори със Зелените и с либералната Свободна демократичска партия. Ако това се случи след 17 декември, Меркел

ще бие рекорда

на Хелмут Кол и

ще стане най-дълго

управлявалият

германски

канцлер

Междувременно допитване показа, че след толкова много години във властта Меркел остава политикът, на когото сънародниците ѝ се доверяват най-много. Тя събира 60% одобрение, следвана от победителя от последните избори Олаф Шолц, който има 53% и е с най-големи шансове да е следващият ръководител на страната.

Политичката, която се ползваше с безспорното уважение на своите европейски партньори, със сигурност ще остави голяма празнина след себе си. В редица интервюта обаче тя самата посочва, че се надява след напускането на поста за нея да настане нов период от живота ѝ. Никога до момента обаче жената, която диктуваше голяма част от дневния ред на света, не е посочвала с какво конкретно ще се занимава и в коя сфера ще вложи енергията си. Наскоро заяви, че по време на пандемията е имала толкова много работа, че не ѝ е оставало време да мисли за това и ще го направи чак когато се оттегли.