Протест на стотици миньорите от държавните мини "Марица-изток" блокира центъра на София за няколко часа в сряда. В 12 часа на обяд шествието тръгна от храм-паметника "Александър Невски" по булевардите „Цар Освободител“ и „Княз Александър Дондуков“ до Министерския съвет.

Протестиращите внесоха и декларация с подписите на 110 000 души в защита на въглищната енергетика. Работниците в комплекса настояват да се обявяват плановете на правителството ще има ли дата за затварянето на въглищните централи заради зелената сделка на ЕС.  

Миньорите настояха Брюксел да наложи мораториум върху цените на въглеродните емисии, искането им изложи Валентин Топалов, председател на миньорската федерация към "Подкрепа". Някой иска да прави газова централа при сегашните цени на това гориво, заяви още синдикалистът и видя интереси в това намерение. Той подчерта и че за природния газ се плащат емисии. 

„Протестът е за да защитим нашата енергийна независимост и национална сигурност. Проблемът възникна преди месец - два, когато беше внесен Планът за възстановяване и устойчивост, в който беше казано, че въглищните мощности ще се заместват с газови такива”, посочи Наско Митев от КНСБ.

Бисер Динев, лидер на КТ "Подкрепа" в мините, заяви, че в комплекса има 1 млрд. т запаси, това е дарила природата на малка и бедна България, заяви той. Синдикални лидери настояваха да не се продава това богатство за стотинки. Къде ви са сега зелените енергии, днес работят 2 мегавата, а всичко в комплексна е натоварено и работи на пълна мощност, се чу от трибуната пред сградата на Народното събрания на бул. "Дондуков".

Как в плана за възстановяване са слагат дати за затваряне на мините питаха те.  

Малко преди началото на протеста стана ясно, че премиерът Стефан Янев ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Министерския съвет заедно с вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов и министъра на енергетиката Андрей Живков.