3500 нови болни за ден, катерим пика на четвъртата вълна

Нови противоепидемични мерки въвежда столичната РЗИ и в София от четвъртък. С тях се затварят езикови центрове и школи по изкуства, намалява се капацитетът на работа на кина, театри, концерти, фитнеси до 30%.

Сватби, кръщенета и други частни събирания може да се провеждат с до 15 души на закрито и до 25 на открито. Училищата и детските градини продължават да работят нормално, но на директорите на училищата се възлага задачата да взимат решения за преминаване на ротация според обстановката. Забраняват се свижданията в болниците.

Заповедта на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев е публикувана на сайта на инспекцията и в нея няма краен срок за действието на мерките. Уточнено е само че те ще се променят според обстановката.

Промяна в изискванията към заведенията няма. Те продължават да работят до 23 ч с до 6 човека на маса и отстояния.

Заповедта позволява

ограниченията

да отпадат,

ако хората са

ваксинирани

или имат сертификат за преболедуване и отрицателен резултат от тест.

Забраняват се конгреси, конференции, семинари, изложения и т.н. В музеи и галерии се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м. Без публика остават колективните и индивидуалните спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер. Забраняват се екскурзиите, тимбилдинги и други организирани групови мероприятия в трудови колективи, както и провеждането на празненства, събори, фестивали и др.

С отчетени 3500 нови болни за ден във вторник бе достигнат първият пик на четвъртата вълна. Починалите за денонощие бяха 157.

Болниците във все повече градове притеснително се пълнят. Около 70% са заетите в момента легла за коронавирус в пловдивските - свободни са едва 260 от общо 818 разкрити.

На места заетостта

дори достига 90%,

установи проверка на “24 часа”. Най-натоварена е инфекциозната клиника към УМБАЛ “Св. Георги” с едва 10 свободни от общо 104 ковид легла. И в другата университетска болница - “Пловдив”, приемат нови заразени всеки ден. 80% са заети леглата в МБАЛ “Свети Мина”, сходна е ситуацията и в другата общинска болница “Св. Панталеймон”.

“Системата е изключително натоварена, медиците едва издържат”, казват болнични шефове. Умират и млади хора. Последният случай от понеделник е с мъж на 23 г. без придружаващи заболявания, обяви шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева.

В “Пирогов” увеличават реанимационните си легла с 5, заети в момента са 30. Има още 6 свободни, 2 от които са за деца. 188 са общо болните с COVID на лечение там. От настанените в интензивното отделение никой не е ваксиниран.