Апаратура за над 13 000 лв. дариха от фондация “За доброто” на столичната педиатрия “Проф. д-р Иван Митев”. Със събрани от дарители средства е осигурено закупуването на допълнителна апаратура, която лечебното заведение ще получи през следващата седмица. Така общо стойността на дарението ще надмине 20 000 лв., но ще отговори на голяма част от спешните нужди на COVID сектора в болницата.

За това съобщиха от фондацията. Закупени са инфузионни помпи (за директно вливане на лекарства в кръвта на болния), монитор, преносим аспиратор, детски инхалатор, ЕКГ апарат и електронна теглилка за бебета и деца. Предстои да се доставят две инфузионни помпи, инфузионен перфузор и преносим пулсов оксиметър.

Педиатрията има хронични затруднения, които се усилват от сегашната вълна, която засяга много повече децата, посочват от фондацията. И допълват, че за разлика от предишната вълна, когато делът на хоспитализираните деца е бил 4%, сега той е 10%, като от началото на тази вълна през отделението са минали 66 деца, 6 от които са били на кислородотерапия в интензивен сектор.

COVID секторът в болницата разполага с 5 легла, две от които са неонатални, като всички са заети. За да има апаратура за отделението, тя е взета от други отделения, в които децата са с други тежки диагнози. По същия начин стоят нещата и с лекарите и сестрите, обясняват от фондацията.