Тялото на мигрантка иракчанка беше намерено на границата между Полша и Беларус, съобщиха беларуските власти, на фона на растящо напрежение заради проблема с мигрантите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През последните месеци няколко хиляди мигранти, повечето от Близкия изток, преминаха границата между Беларус и Европейския съюз в Литва, Латвия и Полша.

ЕС възприема това като форма на ответни мерки на режима в Минск, изправен пред международни санкции.

Трупът на жена, която не изглежда от славянски произход, беше открит на метър от границата, съобщи високопоставен източник от беларуската гранична полиция, цитиран от държавната агенция БелТА.

Според Евгений Омес, "очевидни признаци" навеждат на мисълта, че тялото на жената е било "влачено" откъм полската страна на границата.

Съпругът на жената казал, че полските граничари ги откарали против волята им, боси и под заплаха, до беларуската страна.

Според БелТА, жената е намерена мъртва заедно с три иракски деца на възраст от 5 до 7 години, които са били живи, в участък от полско-беларуската граница.

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците са били поканени да отидат на място, според същия източник.

Изправена пред неотдавнашен увеличен приток на мигранти и напрежение с Беларус, в началото на септември Полша въведе 30-дневно извънредно положение по границата си, припомня АФП.

Варшава изпрати също 2000 войници и започна изграждане на ограда от бодлива тел, за да ограничи имиграцията.

В началото на август беларуският президент Александър Лукашенко нареди да започне разследване на смъртта на иракчанин на границата с Литва, който според Минск е бил пребит.