Триумфалната арка в Париж ще посреща любители на изкуството на Кристо през следващите две седимци. Зад невиждания до момента проект стоят и стотици доброволци, които насочват и информират туристите.

Всички, които посрещат публиката, са подали кандидатурите си още през месец май във фондацията на Кристо и Жан-Клод. Последвали са две селекции, избраните изполват годишната си отпуска за тези две незабравими работни седмици в Париж. Задължително условие е служителите, които посрещат гостите на Триумфалната арка да владеят няколко западни езика. Сред тях има и няколко българи.

От 6:30 сутринта всеки служител е на пост, а в 10:30 първите посетители вече могат да се докоснат до опакованата арка. 

"Уредник съм в Националната галерия и попаднах тук, защото това е последният проект на Кристо и Жан-Клод, а ги обичам от дете", сподели пред БТВ Яна.

Това вероятно ще бъде предпоследният проект на покойния Кристо. Не е сигурно дали последния "Мастаба" в Абу Даби ще получи разрешение.

Стотици каталози на Кристо се разпродават изключително бързо на площада около Триумфалната арка. Фондацията на артиста и съпругата му не взима нито цент от продажбите. 

Около милион души ще получат парче от плата, с който е опакован монумента. Останалите 25 хил. кв. м. плат ще бъдат рециклирани.