Високите цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии задълбочават финансовите проблеми на "Топлофикация София". През зимата дружеството е плащало регулярно текущите си фактури за природен газ, но покупката на въглеродните емисии е намалила паричните ресурси и затова компанията вече не може да поема изплащането на задълженията си. Въпреки това от началото на годината "Топлофикация София" е платила 197 млн. лева задължения към "Булгаргаз" и към 31 август 2021 година дължи само 96 млн. лева.

Това обясниха от дружеството по време на заседание на комисията по ревизия на Мая Манолова.

На заседанието беше извикан и кметът на София Йорданка Фандъкова, за да бъде изслушана във връзка с проблемите в общинското дружество, но тя не дойде. Представител на Столична община по темата беше Лилия Ангелова, директор на дирекция "Управление на отпадъците и контролните дейности".

От "Топлофикация София" посочиха още, че цената на газа през януари  е била в размер на малко под 29 лева за мегаватчас, а през септември бе утвърдена цена от 69,40 лева за мегаватчас. А заради "рестриктивни решения" на енергийния регулатор за цената на парното, както и непризнати технологични разходи и разходи за покупката на квоти за въглеродни емисии, загубите за този регулаторен период (до 30 юни 2022 година) ще бъдат в размер на около 167 млн. лева.

Дружеството дължи 700 млн. лева на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и 100 млн. лева към "Булгаргаз". БЕХ няма никакъв интерес да влезе в "Топлофикация София" като най-голям кредитор, коментира изпълнителният директор Валентин Николов.

"Топлофикация София" работи на загуба през последните 5 години, в размер на общо 245 млн. лева. Задълженията на дружеството са в размер на над 1 млрд. лева.

Мая Манолова пък заяви, че "Топлофикация София" е закупила въглеродни емисии през последните години чрез посредник, заради което платила допълнително 20 млн. лв. От дружеството обаче обясниха, че нямат лиценз за извършване на тази услуга самостоятелно, затова се наложило да ползват посредник. А разликата в цената била заради форуърдни сделки.

По време на комисията стана ясно още, че "Топлофикация София" обжалва пред Върховния админинистративен съд (ВАС) решението на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да не продължи комплексното разрешително за работа на дружеството. Решението на агенцията беше взето във връзка с неизпълнението на топлофикационното дружество на изисквания за вредните емисии в атмосферата, които влязоха в сила от 17 август 2021 година. Независимо от решението на съда обаче работата на топлофикацията ще продължи, но ще плаща санкции.