Европейските граждани, които са подали молба за статут в Обединеното кралство, са задържани и заплашени от депортиране, което е в нарушение на споразумението за Brexit, съобщават вестниците във Великобритания, цитирани от БТА.

Вътрешното министерство на Обединеното кралство е предоставило на гражданите на ЕС указания за извеждане, въпреки че те са могли да докажат, че са кандидатствали за статут, който трябва да защити правата им да останат във Великобритания.

Министерството многократно е заявявало, че всеки, който е кандидатствал до крайния срок на 30 юни, ще има защита на съществуващите си права, докато се разглежда делото му.

Неспазване на това споразумение предизвика обвинения в "административна некомпетентност" на служители на Министерството на вътрешните работи, или в "умишлен" опит за депортиране на възможно най-много граждани на ЕС, като се предположи, че това е по-лесния начин, пише "Айриш Таймс".

В писмо на благотворителната организация "Гаранция за задържани имигранти" до началника на имиграционната служба, датирано от 29 юли, се изказва загриженост от факта, че Министерството на вътрешните работи не признава получаването на заявления за статут в случаите, когато иска да депортира граждани на ЕС. Организацията заявява, че ако не получи смислен отговор от Министерството до края на тази седмица, ще подаде официална жалба до Европейската комисия. Юристи твърдят, че това е важна битка за защита правата на гражданите на ЕС след Брекзит. Те предупреждават, че неспазването на направените заявления може потенциално да засегне хиляди хора.

Разглежданият случай е с граждани, които е трябвало да бъдат депортирани и са били задържани в център за имигранти. Организацията осигурила освобождаването им под гаранция, след като съдията приел, че те не могат да бъдат депортирани, тъй като са подали заявление по Схемата за уреждане на статут (EUSS). Въпреки това Министерството на вътрешните работи все още оспорва освобождаването им и не предлага извинения или обяснения защо е твърдяло, че няма доказателства към молбата на предишно изслушване.

Друг случай включва гражданин на ЕС, който въпреки подаването на заявление за статут онлайн, все пак е получил указания за депортиране.
Говорител на Министерството на вътрешните работи отхвърли твърденията като "напълно неоснователни". Редица случаи, описани в статията на "Обзървър", бяха оспорени от Министерството на вътрешните работи в имиграционните съдилища - последният от които стана в петък .

От министерството уточниха, че техният подход за прилагането на имиграционната политика е да работи с всеки конкретен гражданин, който може да отговаря на условията, за да му се даде възможност да кандидатства. Ако някой е кандидатствал по Схемата за уседналост до крайния срок 30 юни, но все още не е взето решение, правата му се защитават, докато властите се произнесат по молбата му.