В Италия в момента е в ход най-голямата хакерска атака в националната история, съобщиха медиите. Организирана банда престъпници, действащи в сферата на информационните технологии, атакува сайта на област Лацио, „вземайки като заложници” здравните данни на всички граждани, в това число и на заемащите най-висшите постове в държавата, на политическия и икономическия елит, съобщи в.”Република”.

Сред данните, поставени на риск, фигурират и тези, свързани с ваксинациите, с анамнезите, с личната здравна история на всеки гражданин, с наличието на заболявания и др. Със сайта на Лацио е свързан и този на здравните му служби. Пощенската полиция, която разследва този вид престъпления, в момента е в офисите на регионалните служби, опитвайки се да се справи с пиратските атаки. Те започнаха още в неделя. Посредством файл, вкаран в системата, е било поискано плащането на огромен откуп в биткойн. Предполага се, че атаката е тръгнала от чужбина, най-вероятно от Германия.

Хипотезата е, че хакерите са получили достъп до компютъра на един от администраторите на системата „ЛациоКреа” (Лацио създава). Чрез него са позволили на киберпрестъпниците да действат за дълъг период от време вътре в системата на област Лацио, за да подготвят атаката в продължение на седмици. Тя стартира в полунощ на 1 август. Сайтът на здравните служби на Лацио все още не е достъпен, така както и сайтът на Лацио и този за ваксинациите в Лацио.

Именно чрез сайта на здравните служби на област Лацио се извършва програмирането на ваксинационната кампания.

„Ваксинационната кампания не спира и вчера бяха ваксинирани 50 000 души въпреки тежката кибератака”, съобщи съветникът по здравеопазването в област Лацио Алесио д’Амато. До 13 август има 500 0000 граждани, които вече са резервирали ред за ваксиниране и могат да отидат в центровете за ваксинация.В момента обаче не е възможно да се резервира ваксинация.