Няма спор, че може и трябва Националната детска болница да е в района на Медицинска академия, теренът е свободен, заяви регионалният министър Виолета Комитова в парламента. Тя участва в обществена дискусия "Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики", организирана от "Демократична България". Гости са архитекти, инженери, специалисти в изграждането на детски болници, депутати.

Още от 2011г. в застроителния план там има място за детска болница, припомни Комитова. Според нея плюс за проекта е близостта на друга здравна инфраструктура.

Днес двете тези са: ще се борим ли за сградата-скелет или ще вървим към нова сграда, както е предвидено от 2011г., обобщи Комитова.
Според арх. Пенчо Димитров, МРРБ, не би трябвало да има големи очаквания към ведомството за решаване на споровете, тъй като възложител е здравното министерство и всички процедури са в правомощията на здравния министър.

Основната задача е да се отговори на въпроса може ли България да си поставя национални цели, политиките да се правят с оглед на това страната ни да стане действително добро място за отглеждане на деца, подчерта в началото председателят на ПГ ДБ Христо Иванов. Ако се постигне съгласие около такъв приоритет, да може да мине през бюджета, през парламента, обясни той защо дискусията е важна и се провежда в Народното събрание.