Шести ден продължава борбата на Турция с огнената стихия, която бушува в гористи местности край турски морски курорти, предаде Асошиейтед прес.

Сухото време и силният вятър разпалват огъня и затрудняват усилията на пожарникарите.

Осем души са загинали досега, а местни жители и туристи бяха принудени да напуснат с лодки курортите. Много жители загубиха в пожарите домовете и животните си, предава БТА.

Здравният министър Фахреттин Коджа съобщи, че най-малко 27 души, пострадали от пожарите, все още са лекувани в болница, а изписаните са стотици.

Министърът на земеделието Бекир Пакдемирли съобщи снощи, че 119 пожара, които от сряда насам са пламнали в 32 окръга на страната, са вече потушени. Все още бушуват седем пожара в крайбрежните окръзи Анталия и Мугла, където са разположени много известни курорти, както и в Тунджели в югоизточната част на страната.

Европейският съюз обяви в неделя, че ще изпрати три самолета за гасене на пожари в Турция. Единият ще бъде насочен от Хърватия и се очаква да пристигне по-късно днес, а два от Испания, които са очаквани утре. Самолети, изпратени от Украйна, Русия и Азербайджан, също се включиха в усилията срещу пламъците.

Смята се, че сред основните причини за пожарите са високите температури и силните ветрове. Властите обаче не изключват и версиите за палежи и за саботаж от страна на бойци от терористичната групировка ПКК (Кюрдска работническа партия).

Горещата вълна в Южна Европа доведе до пожари из Средиземноморието, включително на италианския остров Сицилия и в Западна Гърция, където жители се наложи да бъдат евакуирани по море, за да се спасят от пламъците.