От утре до 11 август ТЕЦ "София Изток" планирано спира работа. Преустановяването ще засегне 6 274 абонатни станции. Други 3800 абоната на топлорайон "София" също ще бъдат засегнати, но там работата спира за период от 7 дни - от 2 до 9 август, съобщават от "Топлофикация София".

Спирането на топлоподаването ще засегне кварталите "Яворов", "Гео Милев", "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Дианабад", "Младост 1, 1А, 2, 3 и 4", "Витоша", "Дружба 1 и 2", участък от централна градска част и др.

Основната причина за спирането на ТЕЦ "София Изток" е нуждата от изпитание на газопровода от газоразпределителна станция "Казичене" до централата в присъствието на Изпълнителна дирекция технически надзор към ДАМТН.

Съгласно нормативната уредба "Топлофикация София" е длъжна да прави това веднъж на 10 години. По план следващата година предстои същото изпитание и за вътрешните газопроводи в централата. За да минимизира неудобството за потребителите, дружеството ще използва това спиране, за да обедини двете проверки. Така ще се избегне преустановяване на работа на централата през 2022 г. По време на тазгодишното спиране ще бъдат извършени и ремонтни дейности по топлопреносната мрежа, в зависимост от степента на аварийност през изтеклия отоплителен сезон, пише БТА.

Една от продължителните дейности по време на изпитванията и ремонтите е дренирането на системата. Тъй като водата по мрежата е с изключително висока температура (около 55 градуса), е невъзможно те да бъдат извършвани, без да бъде дренирана мрежата. Именно това налага и спиране на топлата вода към потребителите.

По-подробна информация за кварталите, които попадат в зоните на спирането, може да бъде получена на www.toplo.bg или на телефон 0700 111 11.