Олимпийското село е разположено на остров Харуми в центъра на Токио. То се състои от 21 здания от 14 до 19 етажа. Или 3600 стаи. Те са различни - големи от 110 квадрата и малки - за по двама човека. Решението за разпределението на хората не е на организаторите, а на делегациите. Нашите са на 10-ия етаж в един от блоковете, като съседи са ни Португалия, Грузия, Доминикана и други.

Обстановката в стаите е манималистична - само кревати, шкафчета и гардероби. Креватите са от картон. Идеята е след олимпиадата те бързо да бъдат разглобени и да се пратят за преработка. Матраците също. Организаторите гарантират, че могат да издържат до 200 килограма, но ако не се скача по тях. Заради това бяха кръстени антисекс. Но и това вече е опровергано. Ирландският гимнастик Рис Маккелахан скача по своето и то не се огъна.

До блоковете са другите здания - огромна столова, фитнес център и място за отмора, където в спокойна обстановка може да се опитат традиционни японски блюда като понички, тепаняки и всичко останало.
Столовата е на два етажа. Масите са разделени с пластмасови панели, за да се минимизира контактът. И домакините очакват всеки, който стане, да изтрие масата си и да си върне приборите. Заради това са оставени специални антисептични кърпички.

Досега на олимпиада всеки си вземаше сам храната, но сега за това се грижат сервитьори. Организаторите твърдят, че се предлагат над 700 вида ястия от различни кухни по света.

В блоковете има огромни хладилници за безалкохолно. Употребата на алкохол е разрашена, но само инвидидуално в стаята.
Освен хладилници в блоковете има кафемашини, телевизори, маси за пинг-понг от картон и дартс.

Раздадени са 150 000 безплатни презерватива, но сексът е забранен. Организаторите препоръчаха да си бъдат занесени у дома като сувенири.

В центъра на селото има магазин за сувенири, различни магазинчета, лавка за цветя, фотостудио, бръснарница и химическо чистене. Разбира се, медицински пункт и такъв за допинг-контрол.

Всички неща на площада са от дърво. То е доставено от всички 63 префектури на Япония. И на всяка дъска има щампа от точно кой район е. След приключването на игрите всичко се разглобява и се връща обратно. За да бъде използвано отново.

Там е и изолаторът за тези, които дадат положителна проба за коронавирус, и тези, които са под карантина. Ако имаш симптоми, те отправят в болница.

Правилата в селото са четири:

1. Делегациите се отвеждат директно от летището и се оставят там, където няма други хора. Никой не посреща спортистите. А това бе една от традициите на олимпиадите.

2. Можеш да влезеш в селото не преди 5 дни преди състезанието си и си длъжен да напуснеш максимум 2 дни след приключването си. Това създава някои проблеми например с боксьорите, които не знаят кога ще приключат.

3. Всеки ден се дава тест за коронавирус. Ако е съмнителен, веднага отиваш в изолатора за повече проверки.

4. През цялото време да се избягват близки контакти, да се носи постоянно маска, да се мият ръцете, да се съблюдава социална дистанция и да се проветряват стаите дори за ваксинираните.
След края на олимпиадата и паралимпиадата всички апартаменти вече са продадени.